hogy legyen valami egyszerű, amivel kezded vagy befejezed a napod

Ká és a többiek - hétköznapi blogregény

Ká és a többiek - hétköznapi blogregény

20200413: harang nélkül

2020. április 13. - p.a

vt1.jpg

Ott áll a templom a lakópark mellett.

Könnyű lenne úgy kezdeni, hogy kis templom áll a lakópark mellett, mert tényleg: nem is nagy. Csak ez túl rusztikus, régies, érzelgős lenne. Mikszáthos. Nem mintha Mikszáth túl sokat írt volna lakóparkokról.

Nem nagy, de még kisebbnek látszik a hat emelet mellett. Régen uralta az utcát, a környező utcákat, mára messze fölénőtt a városfejlesztés. Baj ez? Nem kell a legnagyobbnak lenni. Elég csak lenni.

1935 óta harangoznak itt. Harangoztak a világháború alatt, harangoztak a szocialista évtizedekben. Harangoztak akkor is, amikor a túlmozgásos tanácselnök azzal próbálta bizonyítani, hogy nagyobb és erősebb, mint a keresztények istene, hogy a tanácsháza előtt széttépett egy bibliát. Mint amikor Gagarin visszajött és azt mondta (állítólag), hogy „nincs Isten, voltam fönn, nem volt ott”. Ha nem mondta, akkor gondolta (megintcsak állítólag). Kicsi az ember és kicsiben tud csak okoskodni.

De ma nem harangoznak. Üres a templom. A lelkész online prédikál. Jó így, talán többen is hallgatják, mint amúgy. A harangok mindenesetre csöndben vannak. Azt jeleznék, hogy „gyertek, ide gyertek, gyertek”, de nem lehet menni. Csak #maradjotthon van.

Meg lehetne rázni őket, szóltak régen is mindig. Most azt mondanák, hogy nem múlt el semmi, hanem máshogy van ugyanaz. Sőt annyi minden mást is hirdethetnének. Egy vírus persze erősebb, mint a magát mindenhatónak gondoló tanácselnök, de azért ott még nem tartunk, talán ott még nem tartunk, hogy el kelljen hallgattatni a harangokat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaandco.blog.hu/api/trackback/id/tr4615609374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása